Hot och våld inom sjukvården ökar. Anställda vittnar om ett tuffare arbetsklimat. Regionerna har svarat med ordningsvakter, övervakningskameror och låsta dörrar. Man har även tränat vårdpersonal i självförsvar och skapat bättre flyktvägar. På onsdagskvällen beslutade ett sjukhus i Borås att gå upp i stabsläge och låsa entrédörrarna i samband med vård av skadade efter ett gängbråk.

Det var omkring klockan 19 på onsdagen som polisen larmades till ett bråk i det invandrardominerade och så kallade utsatta området Hässleholmen i Borås. Enligt polisen påträffade man tre skadade personer. Ytterligare åtta personer togs med till förhör, rapporterar GP.

LÄS ÄVEN: Storbråk med knivar och påkar i ”särskilt utsatt” Borås-område

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

De skadade personerna fördes med ambulans och poliseskort till Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås. Vid sjukhuset skötte polisen bevakning och hörde de personer som blev vårdade. När sjukhuset fick veta att det handlade om ett gängbråk i Hässleholmen beslutade man att gå upp i stabsläge för att kalla in alla resurser om det skulle krävas.

– Det finns risk för en hotbild, motiverade sjukhusets kommunikatör Frida Johansson beslutet.

Låste ned sjukhuset
I förebyggande syfte beslöt man låsa alla entrédörrar i en så kallad ‘lockdown’ som utarbetats med syfte att skydda de anställda från utåtagerande anhöriga och rivaliserande gängkriminella.

Johansson berättar att man låste ned sjukhuset eftersom personalen sedan tidigare har erfarenhet av att bråk av det här slaget innebär en risk för mer våld, bland annat där de skadade vårdas.

– Har det varit bråk finns det risk för intriger, sade Johansson.

Hon fick frågan om sjukhuset har fått några specifika indikationer om risk för ytterligare våld föreligger just den här gången.

– Nej, inga indikationer, men vår erfarenhet säger att det finns en risk, berättade Johansson.

LÄS ÄVEN: 200 nya övervakningskameror på sjukhus i Stockholm: ”Ett helt nytt säkerhetsläge i vården”

SÄS har på senare år rustat upp sin säkerhet för att möta den ökning av hot och våld som skett de senaste åren. Bland annat har man installerat över 100 övervakningskameror, vilket uppges vara betydligt fler än Sveriges största sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i sina lokaler. Som mest rapporterade sjukhuset hela 900 larm till väktare på ett år, dvs närmare tre larm om dagen i genomsnitt.

Regionerna höjer säkerheten i sjukvården
De senaste två åren har säkerheten inom vården höjts på flera håll i landet. Enligt Läkartidningen blir det allt vanligare med fler ordningsvakter, övervakningskameror och låsta dörrar. Anledningen uppges vara att personalen tvingas arbeta i ett obehagligt klimat med hot och våld från patienter och anhöriga.

Mikael Steen är områdeschef för akutsjukvården vid Helsingborgs lasarett i Skåne. Han berättar att att man infört nya säkerhetsåtgärder.

– När vi vet att vi får en skottlossning – vi hade ett fall häromdagen – då kommer ordningsvakter ner till akuten på en gång och går ut i position i yttre väntrummet. Ibland kommer rätt många anhöriga ganska snabbt, berättar Steen.

LÄS ÄVEN: Hot och våld på Växjö lasarett – vill skapa bättre flyktvägar för personalen

Det är inte bara vid skottlossningar som det krävs ordningsvakter. Andreas Lindegren är specialistläkare i akutsjukvård och medicinsk enhetschef på akuten. Han berättar att det även förekommer att det uttrycks verbala hot och svordomar samt används aggressivt kroppsspråk mot vårdpersonalen.

Polisen spärrar av sjukhus
I region Skåne har personalen även utrustats med överfallslarm. Det har dessutom upprättats rutiner för tätare kontakt med polismyndigheten som bland annat innebär att i samband med vård av skottskada kommer poliser för att spärra av sjukhuset och begära identifikation på alla som vill komma in på sjukhuset.

– Att en polispatrull finns på plats låter mer dramatiskt än vad det är, menar Lindegren i ett försök att tona ned situationen.

LÄS ÄVEN: Hot och våld ökar i sjukvården – skjutvapen används oftare

17 av 21 regioner har höjt säkerheten
Branschtidningen skriver att man har skickat ut en enkät med frågor rörande hot och våld i landets olika regioner. I enkäten svarade 17 av landets 21 regioner att man höjt säkerheten med bland annat fler ordningsvakter, övervakningskameror och låsning av dörrar till sjukhusen. Det framgår att en orsak till den ökade hotbilden är att gängrelaterat våld kommer närmare sjukhusen.

LÄS ÄVEN: Vårdpersonal i Kalmar tränas i självförsvar: ”Personer tagit strypgrepp på kollegor”

Enligt Richard Stewén, säkerhetschef i Region Norrbotten ser man nu också där en ökad hotbild som landsbygden tidigare varit förskonad från. Det har resulterat i en ny säkerhetsorganisation och tät kontakt med polisen.

– Det är mer hot och våld i vissa verksamheter nu än tidigare. Det räcker att bara gå ett och ett halvt till två år tillbaka i tiden så ser man att klimatet på akutmottagningar, ambulansintag med mera har förvärrats. Vi har ett större behov av bevakningstjänster än vad vi har haft tidigare, slår Stewén fast.

LÄS ÄVEN: Bråk mellan två grupperingar på sjukhus slutade med mordförsök