En parlamentarisk delegation från Ungern ska inom kort uppvakta den svenska regeringen med en protest. Man vill inte ratificera Sveriges Natoansökan förrän lögnerna, de falska nyheterna och förolämpningarna upphör.
Stort medialt fokus har den senaste tiden legat på Turkiets tveksamhet att ratificera Sverige som medlem i Nato efter vår regerings vägran att lämna ut kurdiska terrorister och tillåtelse av koranbränningar och hängda Erdogan-dockor.
Mindre uppmärksamhet har ägnats åt Ungerns missnöje med Sverige och beslut att avvakta med ratificeringen. Det man upprörs över är hur officiella kanaler, medier och politiker – inklusive regeringen – i Sverige sprider lögner och falska nyheter om Ungern.
“Lögner och påhittade nyheter”
Nu tar den ungerska regeringen och det ungerska parlamentet tillfället i akt att sätta ned foten mot Sveriges agerande. Innan man skriver på någon ratificering av Sverige som medlemsland i Nato ämnar man skicka en delegation till landet i norr för att undersöka och förhoppningsvis få en ändring till stånd i det sätt på vilket Ungern svartmålas här.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– De senaste åren har det spridits lögner och påhittade nyheter om Ungern av regeringstjänstemän i Sverige, ganska regelbundet, förklarade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto när han häromdagen intervjuades i den svenska statstelevisionens program Agenda.
Det handlar också om grova förolämpningar som regeringstjänstemän i Sverige anses ha uttalat mot parlamentsledamöter i Ungern, ett respektlöst agerande som man från ungersk sidan nu vill få ett slut på.
Skjuter upp Sveriges Natoratificering
På plats i Sverige ska delegationen diskutera relationen mellan de båda länderna och, som det är tänkt, framtida kollegorna i militäralliansen Nato med företrädare för den svenska regeringen. Det är för mycket som skaver i Sveriges beteende för att Ungern i nuläget ska vara berett att släppa in Sverige.
Beroende på hur de samtalen avlöper kommer det ungerska parlamentet senare i mars att rösta antingen ja eller nej till att ratificera Sveriges Natomedlemskap. Det är flera veckor senare än vad som tidigare sagts.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som är den som fått ta emot mest otidigheter från svenskt håll, indikerade i höstas att Ungern skulle godkänna både Sveriges och Finlands ansökan i början av året.
Om det verkligen blir så återstår att se. Signaler finns från både ungerskt och turkiskt håll att man kan komma att separera de två Natoansökningarna och säga ja till Finland men nej till Sverige.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.